Här har ni ett passande recept så här i vårtider när rabarberna växer så det knakar...
Härligt läskande är det också!
Vill du så blanda gärna i 1 liter vinbär tillsamans med rabarberna, öka då vattenmängden med 3 dl till.
Jag kan tillägga att det blir godast då.
Saft är inte så svårt att göra som man kan tro, pröva du med!
Ingredienser
4 liter rabarber
8 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter färdig saft
Instruktioner
- Sköljda rabarber skärs i bitar och läggs i kastrull.
Mät upp vatten, koka upp i vattenkokaren eller i kastrull och häll över rabarberna.
Låt koka ca 25 minuter
Häll massan i en silställning att rinna av ca 30 minuter
- Obs för att få ut mer smak av bärmassan kan den efter första avrinningen kokas på nytt med några dl vatten i 5 min
Häll eftersaften i samma sil så att den blandar sig med den först avrunna saften. Detta är bättre än att sila och koka eftersaften för sig.
- Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta.
Mät upp och rör i sockret, lite i taget och koka upp saften på nytt.
Ställ grytan åt sidan 5 min och skumma sedan av den lite.
- Tillsätt sedan natriumbensoaten utrört i lite av saften.
Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten.
Förslut dem genast.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Spädes saften? I såfall hur många delar vatten/saft?
Hur mäter man rabarberstjälkar i liter-mått?
du hackar rabarberna som det står i receptet.... sen går det fint att mäta i ett litermått mvh irene