Radiokaka med salta mandlar och fikonsirap

En riktig lyxvariant av den klassiska radiokakan.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad (64-70%)
  • 150 g kokosfett
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 100 g torkade fikon
  • 50 g saltrostade mandlar
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 20 mariekex (80 g)
  • Fikonsirap
  • 4 färska fikon
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • Tillbehör
  • Färska fikon
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Finhacka chokladen. Smält den tillsammans med kokosfettet över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
    2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Grovhacka fikon och mandel. Vänd ner chokladblandningen i smeten och rör i fikon, mandel och apelsinskal.
    3. Grovkrossa kexen. Varva smet och kex i en avlång form, ca 1 ½ liter. Avsluta med chokladsmet. Ställ formen i kylen ca 6 timmar.
    4. Fikonsirap: Skär bort skaften på fikonen och skär dem i klyftor. Koka upp socker och vatten. Lägg hälften av fikonklyftorna i lagen och låt koka 2-3 minuter. Sila och häll tillbaka sirapen i kastrullen. Lägg i de sparade klyftorna och låt svalna.
    5. Skär kakan i bitar och servera med fikonsirap, färska fikon och vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben