Räkpaj för många

Serverar: 12 portioner

En utmärkt paj att bjuda på. Innehåller räkor och musslor. Skaldjuren blir inte sega eftersom de läggs på när botten är färdiggräddad.

Ingredienser

  • Botten
  • 9 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 9 msk vatten
  • Fyllning
  • 9 dl avsvalnad, kokt mjölk
  • 10 ägg
  • 3 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 8 dl riven ost
  • Pensling
  • Ägg
  • Garnering
  • 1 kg räkor med skal
  • 2 burkar musslor i vatten (byt mot tex kräftstjärtar)
  • Ca 1kg salladskål
  • 1 msk smör
  • 1 knippa persilja
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök eller finskuren purjolök
  • Instruktioner

    1. Blanda degen till botten i en matberedare eller för hand. Låt degen vila i plastfolie ca 1 tim.
    2. Skär av en liten bit av degen att dekorera med och kavla ut resten och klä botten och kanterna på en långpanna. Nagga med en gaffel och täck kanterna med ugnsfolie.
    3. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 10 min. Lyft försiktigt bort folien.
    4. Vispa samman ingredienserna till fyllningen. Pensla pajkanten med uppvispat ägg och rulla ut den sparade degen till 2 smala längder som formas till en snodd. Lägg den ovanpå pajkanten runt hela formen.
    5. Häll i fyllningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min tills äggstanningen har stelnat.
    6. Förbered under tiden garneringen genom att skala räkorna och hälla av musselspadet. Strimla kålen fint och låt den mjukna i lite matfett och klipp kryddgrönsakerna fint.
    7. Lägg garneringen dekorativt ovanpå den varma pajen och servera genast.

    Liknande recept

    45 min
    6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben