Räktartar med brödchips, dillolja och räkmajonnäs

Serverar: 4 portioner

Säg den klassiska svenska krog som inte har toast skagen på menyn. Här är en ännu godare variant av den festliga förrätten. Vill du förenkla, så gör tartaren på 200 g frysta, tinade, extra stora räkor (krama försiktigt ut överflödig vätska) och använd färdig majonnäs.

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal (färska eller frysta, tinade)
  • 1 minibaguette
  • 3 msk räkmajonnäs (se recept där nere)
  • 1 msk finskuren gräslök
  • ½ tsk finrivet citronskal
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 80 g löjrom alternativt MSC-märkt röd stenbitsrom eller tångkaviar
  • Salt
  • Dillolja
  • 1 kruka dill
  • 1 dl neutral rapsolja
  • Räkmajonnäs
  • Skal från 500 g räkor med skal
  • ½ gul lök
  • 1 liten morot
  • 100 g rotselleri
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 rumsvarm äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ krm kajennpeppar
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Garnering
  • Rucola
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna, men spara skalen till räkmajonnäsen.
    2. Räkmajonnäs: Skala och grovhacka lök, morot och rotselleri. Hetta upp 1 dl av oljan i en kastrull. Tillsätt lök, rotfrukter, räkskal och tomatpuré. Fräs under omrörning tills skalen börjar vitna. Tillsätt resterande olja och koka 10 minuter på svag värme utan lock.
    3. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Låt räkoljan svalna helt. Mixa ihop äggula och vinäger i en skål. Tillsätt 1 dl räkolja först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med kajennpeppar, 1 krm salt och ½ krm peppar.
    4. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Skär bröden i tunna skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten.
    6. Dillolja: Värm oljan i en liten kastrull till ca 100 grader. Mixa den varma oljan och dillen (inklusive stjälkarna)med 1 krm salt slätt i en blender (ju starkare motor desto slätare resultat). Sila eventuellt oljan genom ett kaffefilter. Ställ i kylen.
    7. Hacka räkorna och blanda dem med 1 msk av räkmajonnäsen, gräslök, citronskal och -juice. Ställ i kylen fram till servering.
    8. Servering: Forma små runda högar av räkröran på 4 tallrikar och platta till. Toppa tartaren med rom. Ringla över dillolja och räkmajonnäs. Garnera med rucola och dill. Servera med brödchipsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben