Gräslökspannacotta med rökt lax
Om du vill kan du ersätta rödlöken med ytterligare 1 dl gräslök; smaken blir lite mildare men lika god. Tänk på att rätten ska stå i kyl minst fyra timmar före servering, så börja i tid, gärna dagen före festen.
Ingredienser
4 tunna skivor kallrökt lax
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Ca 1 dl finhackad gräslök
1 liten rödlök, mycket finhackad
2 dl gräddfil
4 portionsformar à 1 1/2 dl
Plastfolie
Dillolja
4-5 dillstjälkar
1 dl neutral olja
1 krm salt
Servering
Blandade milda salladssorter
Örtskott
Instruktioner
- Klä portionsformarna invändigt med plastfolie. Fodra dem längs kanten med laxskivorna.
- Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Ljumma grädden i en kastrull, ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Krydda, blanda ner löksorterna och gräddfilen. Häll smeten i formarna och låt stelna i kyl i minst 4 timmar eller över natten. Hit kan förberedas.
- Dillolja: Doppa stjälkarna i kokande vatten, grovhacka och mixa med oljan. Sila och salta. Oljan håller sig några veckor i kylen och passar till många olika sorters sommarmat.
- Servering: Stjälp upp puddingarna på tallrik och ta bort folien. Garnera med sallad och olivolja.
Liknande recept
Kommentarer (0)