Gräslökspannacotta med rökt lax

Serverar: 4 portioner

Om du vill kan du ersätta rödlöken med ytterligare 1 dl gräslök; smaken blir lite mildare men lika god. Tänk på att rätten ska stå i kyl minst fyra timmar före servering, så börja i tid, gärna dagen före festen.

Ingredienser

  • 4 tunna skivor kallrökt lax
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Ca 1 dl finhackad gräslök
  • 1 liten rödlök, mycket finhackad
  • 2 dl gräddfil
  • 4 portionsformar à 1 1/2 dl
  • Plastfolie
  • Dillolja
  • 4-5 dillstjälkar
  • 1 dl neutral olja
  • 1 krm salt
  • Servering
  • Blandade milda salladssorter
  • Örtskott
  • Instruktioner

    1. Klä portionsformarna invändigt med plastfolie. Fodra dem längs kanten med laxskivorna.
    2. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Ljumma grädden i en kastrull, ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Krydda, blanda ner löksorterna och gräddfilen. Häll smeten i formarna och låt stelna i kyl i minst 4 timmar eller över natten. Hit kan förberedas.
    3. Dillolja: Doppa stjälkarna i kokande vatten, grovhacka och mixa med oljan. Sila och salta. Oljan håller sig några veckor i kylen och passar till många olika sorters sommarmat.
    4. Servering: Stjälp upp puddingarna på tallrik och ta bort folien. Garnera med sallad och olivolja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben