Rågbröd

Gott med grovt rågbröd, blir en limpa.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1 msk brödkryddor t ex anis, fänkål och kummin
  • 2 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1 pkt jäst à 50 g
  • 2 dl krossad råg
  • 12-13 dl rågsikt
  • Instruktioner

    1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.
    2. Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig. Mät upp och häll i rågkross och den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.
    3. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
    4. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
    5. Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad. Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250 grader. Sänk därefter till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
    6. Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Nyttiga tips och råd!
    Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...

    Gi-mat – vara eller icke vara?
    GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben