Rågbröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 3 timmar 30 minuter

Honungen kan uteslutas om man inte vill att brödet ska vara sött. Det här är ett snabbakat gott rågbröd, det går t o m bra att skära innan det har svalnat helt.

Ingredienser

  • 5 dl lättmjölk
  • 100 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1½ msk kummin
  • 2 krm fänkål
  • 1½ - 2 msk honung (valfritt)
  • Ca 12 dl grovt rågmjöl (ca 600 g)
  • Ca 5 dl vetemjöl (ca 300g)
  • Smör eller margarin till plåten
  • Vatten till pensling
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Värm mjölken försiktigt till 37 grader. Rör ut jästen i en skål med mjölken.Tillsätt kryddorna och mjölet lite i taget, först rågmjölet och sedan vetemjölet.
    3. Arbeta degen kraftigt, så den blir blank och smidig. Rulla degen till en rund, fast rulle. Lägg den på en smord bakplåt och pensla med lite vatten.
    4. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Pensla igen med lite vatten. Grädda i 200 grader i ca 1 timme, tills brödet är guldbrunt och genomgräddat.
    5. Pensla brödet med lite vatten några gånger under gräddningen, samt när det tas ut ur ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Nyttiga tips och råd!
    Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...

    Gi-mat – vara eller icke vara?
    GI – inneordet på varje svensks läppar. GI som i God Innemat. GI som I...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben