Rågbröd filmjölkslimpa

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme

Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk bikarbonat
  • Valfri kryddning
  • 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 º.
    2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
    3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
    4. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
    5. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Chillfors 21 september 2008

    Detta bröd var otroligt gott! :) Har innan haft mitt nötbröd (som jag har i kokboken) som favorit, men det här slår nog högre faktiskt. Grovt, kompakt men inte tungt, mättande och saftigt. Tack! :)

    gunillabeard 12 september 2011

    Verkligen gott! Hela familjen njuter av brödet till frukost. Jag gjorde litet utbyten eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma en regning söndagmorgon; katrinplommon istället för fikon, mix av rågkross, vetekli och havrekli istället för vetekross. Snabbt var det också!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben