Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Ingredienser
2 brödformar
9 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 dl vetekross
2 dl rågkross
2 dl havregryn
5 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
Valfri kryddning
3 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl torkade fikon
1 dl russin
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 º.
- Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
- Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
- Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
- Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Detta bröd var otroligt gott! :) Har innan haft mitt nötbröd (som jag har i kokboken) som favorit, men det här slår nog högre faktiskt. Grovt, kompakt men inte tungt, mättande och saftigt. Tack! :)
Verkligen gott! Hela familjen njuter av brödet till frukost. Jag gjorde litet utbyten eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma en regning söndagmorgon; katrinplommon istället för fikon, mix av rågkross, vetekli och havrekli istället för vetekross. Snabbt var det också!