Råger More surdegsbröd

Serverar: 1 portioner

Ett stort surdegsbröd som tar lite tid att baka, men är väl värt det!

Ingredienser

  • 4,5 dl vatten
  • 7,5 dl vetemjöl special
  • 2,75 dl grovt rågmjöl
  • 0,25 pkt jäst
  • 1,5 tsk ljus sirap
  • 3 tsk salt
  • 300 g surdegsgrund
  • 3 tsk brödkryddor
  • Surdeg
  • Dag 1-3
  • 1 dl vatten
  • 4 dl rågmjöl
  • 0,75 st äpple
  • Dag 4
  • 2 dl vatten
  • 3,25 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Surdeg Det är enkelt att göra surdeg men tar litet tid så det gäller att ha lite framförhållning! Det som blir över efter baket kan man spara i kylskåp i en burk med tättslutande lock. När det är dags att baka igen tar man en matsked av surdegen och blandar med 2 dl vatten och 2 dl rågmjöl. Låt detta stå över natten i rumstemperatur.
    2. Dag 1-3 Blanda vatten, mjöl och rårivet äpple ordentligt. Täck ,med lock eller plastfilm. Ställ burken på en varm plats och vila i tre dagar.
    3. Dag 4 Fyll på med mera mjöl och ljummet vatten, blanda ordentligt och täck över. Låt stå ytterligare ett dygn.
    4. Dag 5 Nu är surdegen färdig att baka med. Om man inte ska baka samma dag ska surdegen förvaras i kylskåp. pH-värdet ligger nu under 4, vilket ger en frisk och syrlig smak.
    5. Smula ned jästen i bunken, tillsätt vatten och sedan övriga ingredienser. Arbeta degen med maskin i tio minuter. Låt degen jäsa i två timmar.
    6. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en stor rund bulle. Låt degen jäsa, 60-90 minuter, i mjölad korg, alternativt lägg handduk i en bunke och låt degen jäsa i den.
    7. Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt och snitta ett rutmönster på ovansidan. Grädda i 220 grader, 35-45 minuter. Önskas kraftigare skorpa, ställ in en ugnfast form med vatten i botten på ugnen eller spraya brödet med vatten i början av gräddningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben