Rågknutar med russin

Tid: 2 timmar

Äpple i degen och ett mustigt lantbrödsmjöl gör dessa bullar saftiga och goda, perfekt för ett mättande mellanmål. Välj själv om du vill göra stora eller små knutar. Blir 16 eller 34 knutar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl russin
  • 1 stort äpple, rivet
  • 700 g (cirka 13 dl) mörkt lantbrödsmjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
    2. Smält smöret och häll i vattnet. Värm till 37 grader.
    3. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, russin och äpple samt det mesta av mjölet.
    4. Arbeta degen väl, cirka 8–10 minuter i köksmaskin. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 25 minuter.
    5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 eller 24 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha.
    6. Rulla ut bitarna till längder, cirka 25 cm långa, och forma till knutar. Lägg på plåtar och strö över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
    7. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben