Råglimpa med messmör, kli och solrosfrön

Serverar: 2 portioner

Ett matigt och nyttigt rågbröd med messmör.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 12 g jäst
  • 3½ dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 6 dl vetemjöl
  • Dag 2
  • 1 dl solrosfrön
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 2 1/4 dl messmör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl kruskakli
  • 3½-4 dl fint rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl pumpakärnor
  • Garnering
  • Flingsalt
  • Solrosfrön och pumpakärnor eller andra frön
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke med lock. Häll över det kalla vattnet och rör ut jästen. Tillsätt honungen och rör om. Blanda ner vetemjölet till en kladdig deg. Låt degen jäsa under lock i rumstemperatur tills nästa dag.
    2. Dag 2: Rosta solrosfrön i en torr stekpanna. Låt dem svalna. Rör ner ljummet vatten och messmör i degen från dag 1. Blanda ner havregryn, kruskakli, rågmjöl, rostade solrosfrön, salt och pumpakärnor. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter.
    3. Fördela degen i två formar, ca 1 liter, klädda med bakplåtspapper. Toppa dem med flingsalt och frön. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 30-40 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben