Älskar de här bröden. Är lätta att göra och håller sig färska i flera dagar efter du bakat de.
Ingredienser
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 dl messmör
2 tsk salt
2 msk stött anis eller fänkål
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl
Instruktioner
Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt messmör, salt, kryddor och resten av mjölken. Blanda i rågsikten och det mesta av vetemjölet - spara lite till utbakningen. Ställ degen att jäsa under duk ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet. Dela den i två delar och sedan delar du varje del i sex bitar. Rulla runda bullar och platta till de och nagga de. Lägg de sedan på en och markera fyra delar med en kniv. Jäs brödet under i 40 minuter. Grädda i en 225 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Låt brödet sedan svalna på galler under en bakduk.