Rågsiktskakor

Serverar: 4 portioner

Överraska med hederliga, saftiga rågsiktskakor! När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25º, så blir det bra.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 0.5 dl olivolja
  • 4 dl mjölk 3%
  • 2 tsk salt
  • 1 dl brödsirap
  • 1.5 msk brödkrydda
  • 1 pkt torrjäst
  • 6 dl rågsikt (obs! rågmjöl och rågsikt är inte samma sak)
  • 1 tsk ättika
  • 5 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º varmluft, eller 225º vanlig ugn.
    2. Smält smöret i en kastrull och värm med olivolja, mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 45-50º.
    3. Blanda torrjästen med rågsikten i en bunke och häll ner i degvätskan, tillsätt ättika och börja knåda.
    4. Arbeta in vetemjölet i degen, lite i taget tills den börjar släppa i kanterna.
    5. Jäs degen i bunken till dubbel storlek under bakduk.
    6. Baka ut degen till tekakor på ett mjölat bakbord och snitta dem i fyra bitar (som scones).
    7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
    8. Nagga tekakorna med en gaffel och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    2 h 30 min
    4
    6

    Kommentarer (3)

    Nallemamma 9 september 2008

    mmmm gott!!! Tack!!!

    Smulpajen 10 september 2008

    Jättegoda bröd!! Men jag tyckte det var en aning för stark kryddning, men det beror på att jag inte älskar kummin. När min dotter kom hem hungrig efter skolan och kastade sig över dom skrek hon av förtjusning: En femma! Så det får det bli! Snabbakade var dom också! Jag är van vid surdegsbak annars, så det var gjort i ett nafs ;-)

    sigge96 16 augusti 2011

    Fantastikt gott bröd! Jag slängde ner lite linfrö i degen också och det blev jättegott! Kommer Jag att baka många gånger till.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben