Gyllenbruna brödkakor som smakar ljuvligt med en klick smör. Rivna morötter i degen gör brödet saftigt och vitaminrikt.
Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummen mjölk, ca 37 grader
50 g smör
2 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
Ca 1 dl fint riven morot
13-15 dl rågsiktsmjöl
Instruktioner
Smula jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken. Tillsätt smält smör, salt, sirap, finriven morot, och rågsiktsmjölet, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Dela degen i fyra delar på ett mjölat bakbord. Forma runda bollar och tryck ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Ta ut ett hål i mitten av kakan med tex. ett snapsglas. Nagga kakorna med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda bröden längst ner i ugnen i 12-15 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.