Rågsiktskakor med rivna morötter

Serverar: 4 portioner

Gyllenbruna brödkakor som smakar ljuvligt med en klick smör. Rivna morötter i degen gör brödet saftigt och vitaminrikt.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummen mjölk, ca 37 grader
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 3/4 dl ljus sirap
  • Ca 1 dl fint riven morot
  • 13-15 dl rågsiktsmjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken. Tillsätt smält smör, salt, sirap, finriven morot, och rågsiktsmjölet, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    2. Dela degen i fyra delar på ett mjölat bakbord. Forma runda bollar och tryck ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Ta ut ett hål i mitten av kakan med tex. ett snapsglas. Nagga kakorna med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 220 grader.
    5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 12-15 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben