Riddarbageriets surdegsbröd

Serverar: 3 portioner

Tycker du om surdegsbröd med mycket gott inuti, så prova detta!

Ingredienser

  • Surdeg av vete
  • 4 dl vatten
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • Surdeg av råg
  • 4 dl vatten
  • 4 1/2 dl rågmjöl
  • Bröddeg
  • 3 dl vatten
  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 3 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl surdeg av råg
  • 1 dl surdeg av vete
  • 1/5 pkt jäst
  • 1 tsk ljus sirap
  • 1 msk salt
  • 4 dl russin
  • 2 dl torkade aprikoser (om de är hårda - lägg dem i ljummet vatten i 10 minuter)
  • 4 dl valnötskärnor
  • Instruktioner

    1. Surdeg av vete: Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl vetemjöl så att degen blir slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
    2. Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
    3. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
    4. Surdeg av råg: Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl rågmjöl så att degen blir slät. Plastas in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
    5. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
    6. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
    7. Bröddegen: Blanda samtliga ingredienser förutom russinen, aprikoserna och valnötskärnorna. Kör degen på mellanläge i matberedaren i 12 minuter eller knåda den i 20 minuter. När 20 sekunder är kvar; blanda i frukterna och nötterna.
    8. Låt degen ligga och vila under en handduk i 2 timmar.
    9. Dela degen i tre delar och forma dessa runda. Låt degrundlarna vila i 10 minuter. Platta ut degrundlarna i vetemjöl, de skall bli ca 5 cm höga. Strö lite vetemjöl över dem.
    10. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 2 timmar. Tänk på att de inte kommer att jäsa så mycket på grund av all frukt.
    11. Sätt ugnen på 250º.
    12. Sätt in plåten och spraya in vatten i ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 210º och låt bröden stå inne i 35-40 minuter.
    13. Att tänka på: Det här saftiga brödet har längre hållbarhet än andra bröd tack vare nötterna och frukten. Om du är allergisk mot nötter, tillsätt fikon i stället.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mamma-Maud 11 februari 2010

    En undran om "Riddarbageriets surdegsbröd", där du har både surdeg av vete och av råg. Ska man göra båda och blanda, eller väljer man om man vill ha av vete eller av råg???

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben