Risotto med färska örter, nötter, tomat, paprika och ost

Serverar: 4 portioner

Italiensk vegetarisk risotto som görs flitigt här hemma. Den som vill serverar med något proteinrikt, tex. lufttorkad skinka.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • Ca 1½ liter grönsaksbuljong (på fond eller tärning)
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka basilika
  • 20 g pinjenötter
  • 8 valnötskärnor
  • 1 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g körsbärstomater
  • 2 salladslökar
  • 6 msk olivolja
  • 200 g taleggio eller port salut ost
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Häll 8 dl av buljongen i en kastrull. Rör i riset och låt det koka långsamt enligt anvisningen på förpackningen, ca 18 minuter. Rör om då och då och späd med buljong, lite i taget, allt eftersom buljongen kokar in. När riset är klart ska det vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd, al dente.
    2. Under tiden som riset kokar förbereds övriga ingredienser. Finhacka örterna och nötterna. Skölj, kärna ur och finhacka paprikan. Skala och finhacka vitlöken. Dela körsbärstomaterna i kvartar och skär salladslöken i strimlor. Skär osten i små kuber.
    3. Lägg kryddor, nötter, paprika och vitlök i en skål med olivolja. Blanda försiktigt ner tomater och salladslök. Häll tomat-, krydd- och nötblandningen i kastrullen med det kokta riset, tillsätt ostkuber och rör om. Smaka av med salt och låt riset stå någon minut på värmen tills osten börja mjukna men inte smälter.
    4. Servera genast!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ToliBjarne 10 maj 2012

    Med små förändringar av ingredienser, som inte fanns hemma för tillfället, fick jag ihop rätten till min bussförare som vill ha lite mer än bara macka +kaffe på rasten av sin nattkörning,faktiskt med lite sting i, ock inte så tung mat på kvällen. Riktigt lyckat Tack

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben