Robins Räkor

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme

Med smak av Thailand, utan att vara starka. Vi grillar dem ute, året om vilket ger en extra dimension till smakerna. Min makes egenhändiga recept, låt inte listan på kryddor avskräcka, de behövs varenda en för att ge rätt smak. Vinet ska vara torrt, vitt och svalt. Smaklökarna jublar.

Ingredienser

  • 20 tigerräkor alternativt 4 gambas
  • ½ + ½ dl olivolja
  • 2 + 2 vitlöksklyftor
  • 1 + 1 tsk vitlökspulver
  • 1 + 1 tsk torkad oregano
  • 1 + 1 tsk torkad basilika
  • 1 + 1 tsk torkad mejram
  • 1 + 1 tsk torkad timjan
  • 1 + 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 + 1 tsk torkad kyndel
  • 1 + 1 tsk torkad dragon
  • 2 + 2 krm salt
  • 2 + 2 krm mald paprika
  • 3 + 3 krm mald svartpeppar
  • 1 apelsin
  • 4 ringar konserverad ananas
  • 1 dl finskuren isbergssallad
  • 8 cm gurka
  • 5 körsbärstomater
  • 2 dl jasminris
  • Spett för tigerräkor
  • Instruktioner

    1. Lägg oskalade tinade gambas alternativt tigerräkor i en bunke. Ta en annan skål och blanda i 2 klyftor pressad vitlök, ½ dl olja, 1 tsk vardera av de torra kryddorna (smula gärna bladen mellan handflatorna innan), 2 krm paprika, 2 krm salt och 3 krm peppar och rör om. Häll blandningen över räkor/gambas och låt stå och dra i 45 minuter, rör om emellanåt.
    2. Under tiden blandar du resterande kryddor med resterande oljan och ställer brevid att dra, detta ska serveras till.
    3. Koka riset i 4 dl vatten i ca 20 minuter. Tänd klot grillen och skapa en glödbädd. Fördela sallad på två tallrikar, skär grukan i tärningar, skär ananas i bitar och halvera körsbärstomaterna. Fördela detta jämnt på salladen. Skiva apelsin och lägg en varsin skiva ovanpå det gröna.
    4. Om du har tigerräkor; trä upp dem på spett, gambas grillas enklast direkt på gallret. Tigerräkorna grillas ca 1,5 - 2 minuter per sida och gambas grillas 3-3,5 minut per sida om de redan är kokta. Råa skaldjur kräver ca 4 minuter respektive 5-6 minuter. Vänd ofta, skaldjuren ska vara lika röda till färgen som kokta kräftor när de är klara.
    5. Servera ihop med grönsaker, ris och ringla lite extra kryddolja på ris, skaldjur och grönsakerna. Drick ett svalt torrt vitt vin till detta. Förslagsvis El Cortejo, Sauvignon blanc, finns oftast på Systembolaget som liten flaska (375 ml).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben