Rödvinskokt höna

Serverar: 4 portioner

Detta är en underbar, smal version av Coq au vin. Detta recept är dessutom mer snabblagat och har en oemotståndlig smak!

Ingredienser

  • 1 kokhöna eller kyckling à 1,2 kg
  • 50 g bacon
  • 4 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g champinjoner
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 dl torrt rött vin
  • 1-2 dl hönsbuljong
  • 3 msk crème fraiche
  • Färskpressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Tärna baconet fint. Skala lökarna och dela dem i åttondelar. Skala vitlöken och dela den i fjärdedelar. Ansa och skiva svampen.
    2. Dela fågeln i 12 delar, börja med att skära av vingarna. Dela varje vinge i två delar längs leden. Klyv fågeln på mitten och dela varje bröstdel i två delar. Skär av låren och skär lårfilén från klubban längs benets led.
    3. Smält matfettet i en stor gryta. Lägg i baconet och bryn det tills det är knaprigt. Ta upp baconet med en hålslev och lägg det åt sidan. Lägg i fågeldelarna och bryn dem kraftigt på alla sidor. Lägg åt sidan.
    4. Lägg svampen i grytan och bryn den på hög värme tills den mjuknar. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ca 1 minut. Salta och peppra. Lägg i bacon, fågel, lagerblad och timjan. Häll över vin och buljong, täck med lock och låt sjuda på svag värme - höna i 45 minuter och kyckling i 30 minuter. Tillsätt vatten om vätskan börjar koka bort.
    5. Ta bort fågeldelarna och blanda ner crème fraiche i skyn. Koka upp och smaka av med salt, peppar och citron. Hetta upp fågeln i såsen och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben