Rödvinssås med sting

Serverar: 6 portioner

God till den helstekta pepparfiléen.

Ingredienser

  • 100 gr rotselleri
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten röd chilifrukt (spansk peppar)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin eller matlagningsvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 1-2 msk brun maizenaredning
  • Instruktioner

    1. Dagen före: Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten. Småkoka i 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
    2. Serveringsdagen: Koka upp såsen under omrörning. Häll över i en såssnipa eller såstermos.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Elis 13 mars 2008

    Detta är en helt underbar sås. Ni bara måste testa den. Jag tycker man kan ta lite mindre av vattnet för att få den lite fylligare,enligt min smak. Elis

    Mozarella 30 juni 2008

    Detta är min absoluta favorit bland rödvinssåser. Den får alltid toppbetyg bland våra middagsgäster.

    markus 18 december 2008

    Precis samma sås som jag brukar göra, dock tar jag lite mindre vatten och sen river jag i ca 50 g mörk choklad i såsen. Gudomligt...

    Matkluran 23 januari 2009

    Serverade denna till nyår m potatisgratäng och oxfile.......mumma.....såsen är kanon....akta bara så det inte blir för mycket sting......Tack för lånet av receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben