Rostad oxfilé med potatis- och olivtårta

Serverar: 4 portioner

En riktig god bjudrätt.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl riven Västerbottenost
  • 10 potatisar
  • 2 st tunt skivade vitlöksklyftor
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 2 msk finhackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 100 g haricots verts
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 5 hg oxfilé delade i 4 bitar
  • 2 dl crème fraiche, feta-oliv
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Vispa ägg och grädde, blanda ner osten. Klä insidan av en rund form med aluminiumfolie. Smöra formen.
    3. Skala och skiva potatisen tunt. Dela oliverna. Varva potatis, vitlök, oliver, salt, peppar, timjan och äggblandningen i ett tätt lager.
    4. Ställ formen i ugnen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda potatistårtan i ca 1 ½ timme eller tills den känns mjuk.
    5. Koka haricots verts i 1 min i lättsaltat vatten. Häll i ett durkslag och spola med kallt vatten. Stek löken i smör tills den börjar bli genomskinlig. Lägg i haricots vert och slå över vinäger. Salta och peppra.
    6. Stek oxfilén i smör i en stekpanna några minuter på varje sida, salta och peppra.
    7. Servera oxfilén med haricots verts, potatistårtan och en klick crème fraiche feta-oliv.
    8. Tips: För att få en snygg köttbit, blid gärna upp den med ett bomullssnöre när du steker den.
    9. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben