Rotfruktsgratäng med gruyéreost

Serverar: 8 portioner

Krämig gratäng med smakrik ost och créme fraiche. När man bryner rotfrukterna och purjolöken får gratängen en extra mustig och god smak! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25-30 minuter på 150 grader.

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • 400 g morötter
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 150 g gruyéreost
  • 4 dl créme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk hackad timjan
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Bryn potatis, morötter och purjolök i smör och rapsolja i ca 5 minuter. Riv osten.
    3. Blanda créme fraiche, vatten, fond, pressad vitlök, hackad timjan, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och låt sjuda ca 10 minuter under försiktigt omrörning. Blanda ner 2/3 av osten.
    4. Häll blandningen i en ugnssäker form och toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen 30-40 minuter. Låt gratängen svalna 10-15 minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben