Rotfruktsgratäng med gruyéreost
Krämig gratäng med smakrik ost och créme fraiche. När man bryner rotfrukterna och purjolöken får gratängen en extra mustig och god smak! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25-30 minuter på 150 grader.
Ingredienser
1 kg mjölig potatis
400 g morötter
1 purjolök
2 msk smör
1 msk rapsolja
150 g gruyéreost
4 dl créme fraiche
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad timjan
1½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Bryn potatis, morötter och purjolök i smör och rapsolja i ca 5 minuter. Riv osten.
- Blanda créme fraiche, vatten, fond, pressad vitlök, hackad timjan, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och låt sjuda ca 10 minuter under försiktigt omrörning. Blanda ner 2/3 av osten.
- Häll blandningen i en ugnssäker form och toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen 30-40 minuter. Låt gratängen svalna 10-15 minuter före servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)