Russian Eire (Ryska ägg) Påskrätt?
En väninna bjöd på detta runt påsk en gång och jag föll pladask för maträtten! Nu delar jag med mig av receptet så fler kan njuta :P Bild kommer så fort jag lagat i ordning rätten och kommit ihåg att fotografera den... ;)
Min väninna lärde sig maträtten av sin mamma som i sin tur lärt sig rätten när de bodde i Holland någon gång i början av 50-talet. Men det är en rysk rätt från början, därav namnet: Russian Eire. Man kan servera rätten som ensam rätt: 4-5 personer, på smörgåsbord: 10 personer eller varför inte som förrätt.
Perfekt på buffén!
Ingredienser
800 g (2 pkt) kolja (eller torsk) djupfryst
Salt
10 kokta kalla potatisar (beror lite på storleken och den egna smaken)
1-2 dl majonnäs
1-2 dl gräddfil
Dill, fryst hackad eller färsk hackad
3 saltgurkor, ca 1 dm långa
3 ättiksgurkor, ca 1 dm långa
1 ½ dm färsk gurka
Ev salt
Salladsblad
5 kokta ägg
200 g räkor (skalade)
Färsk gurka (några skivor)
Ev Färska champinjoner
Ev Sparris (vit - från 180 g glasburk)
Dillvippor
Citron
Instruktioner
- Koka fisken (inte helt tinad) i lite salt . Låt svalna och skär i små bitar.
- Skär även potatisen i små små tärningar och blanda med fisken.
- Blanda i majonnäs, gräddfil, dill (djupfryst), fint tärnad gurka till en smet.
Kanske lite salt.
(Man tar av varje ingrediens så mycket man själv tycker. Förhållandet mellan ingredienserna kan varieras efter smak, gräddfilen kan uteslutas mot mer majonnäs osv)
- Forma smeten till en limpa och lägg på ett fat ovanpå en salladsbädd.
- Skär äggen på ”fel” håll så de ser ut som bikupor och ställ på limpan.
Dekorera med räkor och gurka plus ev champinjoner och sparris och till sist citron som man knixar till (dvs skär dem i skivor och snitta till mitten, dra sedan ena sidan framåt och andra sidan bakåt).
Dekorera även med dillvippor.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Fint recept, men varför inte kalla rätten för ryska ägg? Ägg heter väl inte EIRE på något känt språk?
Vet inte om det finns eire på något språk, jag tog för givet att det var på holländska iom att originalreceptet kommer därifrån :-)