En underbar kaka med ljuvliga smaker av bittermandel, kanel och russin. Lite cheesecakekänsla faktiskt. Den räcker till många och är mycket hållbar.
Ingredienser
Botten
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor (vitorn används till fyllningen)
Fyllning
2-3 äpplen
2 äggulor
4 äggvitor
250 g kesella gourmet
250 g färskost - typ philadelphia
1 dl socker
2 msk potatismjöl
3 msk russin
1 tsk kanel
2 rivna bittermandlar
Till servering
Vispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka samman ingredienserna till botten för hand eller i matberedare.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant - ca 22 cm i diameter. Botten och en bit upp på kanten.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
- Blanda gulorna med färskosten. En i taget. Blanda ner kesellan, socker, mjöl, russin, kanel, bittermandel och äppelklyftor.
- Vispa äggvitorna hårt och vänd varsamt ned dem i smeten. Häll fyllningen i formen och grädda i ca 45-55 min. Tårtan kan behövas täckas mot slutet om den verkar få för mycket färg.
- Servera ljummen eller kall med vispad grädde
Liknande recept
Kommentarer (0)