Rustik äppeltårta

Serverar: 6-10 portioner

En underbar kaka med ljuvliga smaker av bittermandel, kanel och russin. Lite cheesecakekänsla faktiskt. Den räcker till många och är mycket hållbar.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor (vitorn används till fyllningen)
  • Fyllning
  • 2-3 äpplen
  • 2 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 250 g kesella gourmet
  • 250 g färskost - typ philadelphia
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk russin
  • 1 tsk kanel
  • 2 rivna bittermandlar
  • Till servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Hacka samman ingredienserna till botten för hand eller i matberedare.
    3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant - ca 22 cm i diameter. Botten och en bit upp på kanten.
    4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
    5. Blanda gulorna med färskosten. En i taget. Blanda ner kesellan, socker, mjöl, russin, kanel, bittermandel och äppelklyftor.
    6. Vispa äggvitorna hårt och vänd varsamt ned dem i smeten. Häll fyllningen i formen och grädda i ca 45-55 min. Tårtan kan behövas täckas mot slutet om den verkar få för mycket färg.
    7. Servera ljummen eller kall med vispad grädde

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben