Rutiga svampfilén

Serverar: 6-8 portioner

En härlig oxfilé med champinjonsås och smördegsgaller. Den goda champinjonsåsen som ingår i receptet kan användas i andra läckra sammanhang.

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé, fryst fungerar bra
  • 1 msk smör el margarin
  • Några tag med svartpepparkvarnen
  • Ca 1 tsk salt
  • 1 tsk blandad örtkrydda
  • 1 msk cognac
  • Champinjonsås
  • 2 msk smör el margarin
  • 400 g små färska champinjoner
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 msk finhackad röd paprika
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost
  • Smördegsgaller
  • 3 frysta smördegsplattor
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    1. Bryn köttet väl runt om i en gryta med lite fett. Krydda med peppar och salt. Använder du fryst filé behöver den inte vara helt tinad när den läggs i. Lägg på lock och låt eftersteka på inte alltför stark värme 20-25 minuter. Det är viktigt att köttet inte blir för genomstekt, det ska vara mörkt rosa. Låt köttet kallna och skär det sedan i tunna skivor. Lägg dem i smord ugnsform och droppa över cognacen.
    2. Dela varje champinjon i 5-6 bitar och fräs upp dem i fettet tillsammans med hackad lök. Låt vätskan delvis koka in. Krydda och blanda i paprika. Rör sist i crème fraiche och ost. värm och sjud till en riktigt krämig och fyllig sås. Bred såsen över köttet. Låt svalna något.
    3. Kavla under tiden ut smördegsplattorna lite på längden. Sporra dem i 2 cm breda rensor. Lägg degremsorna i ett rutmönster över såsen. Pensla med ägg. Gratinera till fin färg 15-20 minuter i 225º.
    4. Den här rätten kan förberedas och stå i kyl eller frys - vänta bara med äggpenslingen tills den ska in i ugnen.
    5. Kokt ris eller klyftpotatis med en grönsallad smakar fint till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben