Rysk babka med citron

Serverar: 10 portioner

Denna östeuropeiska vetekaka med citronskal, mandel och russin är god både till frukost och fika.

Ingredienser

  • 1 pkt torrjäst ,12 g
  • 2 dl lättmjölk
  • 100 g margarin
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 8 ½-9 dl vetemjöl
  • 2 msk citronskal, fint rivet
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl sultanrussin
  • Florsocker till servering
  • Instruktioner

    1. Blanda jästen i en skål med ½ dl varmt vatten. Täck över och ställ åt sidan på en varm plats cirka 10 minuter tills jästen börjar skumma.
    2. Hetta upp mjölken i en liten kastrull tills den är ljummen och ställ åt sidan.
    3. Vispa margarin och socker med elvisp till en vit och fluffig smet. Vispa ner äggulorna till en glansig smet. Rör ner 2 ½ dl mjöl och blanda väl. Tillsätt jästen, den ljumma mjölken, citronskal, mandel och russin. Vänd ner ytterligare 6 dl mjöl och blanda till en deg som är mjuk men knådbar.
    4. Tillsätt endast resten av mjölet om det behövs. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den cirka 10 minuter tills den är slät och mjuk. Lägg degen i en smord skål, täck över och låt den jäsa cirka en timma, till dubbel storlek.
    5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en sockerkaksform med margarin. Slå försiktigt luften ur degen, forma den till en rund ring och lägg den i formen. Täck över och låt jäsa en timma.
    6. Grädda cirka 20 minuter tills gyllene. Låt svalna i formen cirka 10 minuter, vänd upp på ett galler och låt svalna helt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben