Saffran- och apelsintriffle med pepparkaka

Serverar: 4 portioner

Härlig triffle med juliga smaker.

Ingredienser

  • 4 apelsiner
  • ½ g saffran
  • 1 msk socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl gräddfil
  • Mjuk pepparkaka
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1½ dl gräddfil
  • 1½ msk pepparkakskryddor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl lingonsylt
  • Ströbröd till formen
  • Instruktioner

    1. Börja med pepparkakan. Sätt ugnen på 175 grader. smöra och bröa en 1½ liters form.
    2. Rör smör och socker pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt gräddfilen. Blanda pepparkakskryddorna med bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.
    3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.
    4. Skala apelsinerna med en vass kniv. Skär ut apelsinklyftor mellan hinnorna. Stöt socker och saffran och strö över apelsinklyftorna.Låt gärna klyftorna stå och dra till sig smakerna ca 1 timme. Vispa grädden lätt och blanda med gräddfilen.
    5. Smula pepparkakan grovt. Varva apelsiner, pepparkakssmul och grädde i fina glas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben