Saffransbröd

En toksäkert recept som aldrig går fel. Bra det som är lätt att jobba med.

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 msk brännvin
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • ca 17 dl vetemjöl
  • Till pensling
  • Uppvispat ägg
  • Till garnering
  • Russin
  • Instruktioner

    1. Lös upp saffranet i lite brännvin (eller annan okryddad sprit) som drar ur aromen fint. Låt stå någon halvtimme.
    2. Smula jästen direkt i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervarm.
    3. Häl lite av degspadet över jästen så den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, det utrörda saffranet, sockret, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
    4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Ta upp den och knåda den smidig på bakbordet. Den ska vara lätthanterlig och inte hård, då blir det torra bullar.
    5. Baka ut. Låt jäsa till dubbel storlek, pensla med uppvispat ägg.
    6. Grädda små bullar 5-10 minuter i 225 grader, mitt i ugnen. Längder, kransar o dyl nederst i ugnen, 20 min, 200 grader.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16
    1 h 30 min
    40

    Kommentarer (1)

    gds877 1 september 2009

    Detta liknar mitt recept men istället för brännvin brukar jag använda cognac det tycker jag blir extra gott. Gjort så i många år, alltid lika goda lussekatter.

    Relaterade Artiklar

    Doften av jul eller ?måsten? av jul!?
    När det är som allra mörkast och ruggigast ute kommerjulen med alla...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben