Saffransbröd

Serverar: 35-40 portioner

En mycket god saffansdeg med konjak i.

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl konjak
  • 1 g saffran
  • 75 g jäst
  • 1 ägg
  • 250 g smör
  • 2,2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 liter mjöl
  • 1 uppvistat ägg
  • russin
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Blanda konjak och saffran och värm med mjölken till 37 grader. Smält smöret och häll det i mjölkblandningen. Blanda i jäst och ägg samt resten av ingredienserna. Rör ihop, häll ut på bakbordet och knåda till en smidig slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under plastfolie i 30 minuter. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord tills den blir blank och smidig. Baka ut som vetebröd eller lussebullar. Garnera med russin. Tryck ned dem hårt. Jäs på plåtar i 40-60 minuter. Vispa ett ägg med lite vatten och pensla brödet. Grädda i 200 gr, i mitten av ugnen, i 10-15 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.
    2. Efter gräddningen kan man pensla brädet med lite smör och doppa det i strösocker.
    3. Lägg alltid bröden i frysen medan de fortfarande är varma. Då stannar nämligen all fukt kvar i brödet. Använd gärna tjocka fryspåsar.
    4. När man tinar fryst saffransbröd kan man stänka på lite vatten och lägga i folie. Lägg sedan in det i ugnen, så känns det nästan som nybakat, eftersom man håller kvar fuktigheten i bröden.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16
    1 h 30 min
    40

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Doften av jul eller ?måsten? av jul!?
    När det är som allra mörkast och ruggigast ute kommerjulen med alla...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben