Saffransbröd med olja

Saftiga och goda lussekatter (ca 30 st) eller längder (4 st).

Ingredienser

  • 5 dl ljummen mjölk, 37 grader (går bra med lättmjölk också)
  • 50 gr jäst
  • 2 paket saffran (1 gr) + 1 tsk strösocker
  • 1 1/2 dl olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • Ca 16 dl fullkornsvetemjöl (för kakor och bröd)
  • Till pensling: uppvispat ägg
  • (pärlsocker till längderna/russin till lussekatterna)
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till fingervärme (37 grader).
    2. Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölken.
    3. Stöt saffranet riktigt fint tillsammans med strösockret i en mortel och rör ner det i jästblandningen.
    4. Tillsätt olja, salt, socker och ägg. Blanda till sist ner fullkornsvetemjölet och arbeta degen kraftigt tills den är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter.
    5. Täck med en handduk och låt degen jäsen till dubbel storlek, ca 40 min.
    6. Värm ugnen till 200-225 grader.
    7. Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig.
    8. Dela den i fyra bitar och baka ut dem till längder (4 st) eller lussekatter ca 30 st (garnera med russin).
    9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och ställ brödet att jäsa med handduk över på dragfri plats, ca 30-40 min.
    10. Pensla brödet med ägg och strö pärlsocker på längderna.
    11. Obs! Längderna gräddas i 200 grader ca 15-20 min på nedersta falsen. Lussekatterna gräddas i 225 grader ca 6-10 min på andra eller tredje falsen nerifrån.
    12. Låt brödet kallna på galler med handduk över. Då stannar saftigheten bäst kvar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben