Saffransbullar i kruka

Serverar: 20 portioner

Luftigt läckra saffransbullar i vanliga vackra lerkrukor - fint till lusse och till jul. Har du inga lerkrukor går det bra med bara vanliga muffinsformar också.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • ½ g saffran, 1 påse
  • 4 dl vetemjöl
  • Deg
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel, malen
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg, uppvispat
  • 50 g mandelspån, 1 påse
  • Instruktioner

    1. Låt lerkrukorna ligga i vatten ca 1 timme. Smula jästen i en bunke.
    2. Värm mjölken till fingervärme 37 grader rör ner saffran och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
    3. Rör ner mjölet och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    4. Arbeta in resterande ingredienser; smör, socker, ägg och vetemjöl. Degen ska inte knådas utan bara blandas och den blir lite kladdig.
    5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
    6. Ta upp lerkrukorna ur vattnet. Sätt i muffinsformar av papper. Eller använd enbart pappersformarna.
    7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och lägg dem i formarna.
    8. Gör en fördjupning i bullarna och klicka ner fyllningen. Låt jäsa under bakduk 40-60 minuter.
    9. Sätt ugnen på 225 grader.
    10. Pensla försiktigt med ägget och strö över mandelspån.
    11. Grädda i ugnen 8-10 minuter. Se upp så att mandelspånen inte blir för mörka.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben