Saffransbullar med apelsin

Serverar: 50 portioner

Saffran och apelsin är en väldigt god smakkombination.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella mager
  • 2 påsar saffran (1 g)
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Rivet skal av 2 apelsiner
  • 2 msk koncentrerat apelsinjuice
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 tsk kanel
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    2. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till 1/2 cm tunn platta.
    3. Blanda smöret med apelsinskal, juice, socker och kanel. Bred ut hälften av detta på varje platta och rulla ihop. Skär varje rulle i 25 bitar. Lägg dem på plåtar. Låt jäsa 20-30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 5-7 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben