Saffransbullar med fikonfyllning

Vilka bullar - vackert guldgula - underbar fyllning!

Ingredienser

  • Saffransbullar
  • 50 g jäst
  • 150 g Svenskt Smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt saffran ½ g eller 15 g flytande Kronsaffran
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 13 l vetemjöl gärna stenmalet
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Fikonfyllning
  • 300 g torkade fikon
  • 300 g vatten
  • 100 g honung
  • 100 g nötter valfria hackade
  • 50 g Svenskt Smör
  • Instruktioner

    1. Saffransbullar: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull häll på mjölken och låt den bli ljummen 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om. Tillsätt saffran socker salt och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.
    2. Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i ca 40 bitar och rulla varje bit till en rund bulle som sedan rullas ut till fingertjocka längder. Forma till lussekatter och låt dem jäsa under en duk på en plåt med bakplåtspapper ca 30 minuter.
    3. Gör fikonfyllningen under tiden och spritsa sedan lite fyllning i varje snurra på lussekatterna. Vispa upp ägget och pensla och strö över lite pärlsocker. Baka av i ugnen på 225 grader ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under duk på ett galler.
    4. Fikonfyllning: Klipp bort stjälkarna på fikonen. Finhacka fikonen och blanda med övriga ingredienser. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 3-5 minuter. Låt svalna något och fyll upp en engångsspritspåse eller en pappersstrut med fyllningen. Baka ut bullarna enligt ovan och fyll dem med fyllningen.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben