Saffransbullar med kokos, apelsin och vit choklad

Serverar: 48 portioner

Bullar fyllda med godsaker som kokos, apelsin och vit choklad.

Ingredienser

  • 2 pkt saffran, á ½ g
  • 1 sockerbit
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella, 10%
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl
  • Kokos- och apelsinfyllning
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 2 dl riven kokos
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 200 g vit choklad
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    2. Blanda smör, socker, kokos och apelsinskal i en bunke. Hacka chokladen grovt.
    3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka som mäter ca 50x30 cm. Bred hälften av fyllningen ovanpå den ena degplattan. Strö på hälften av den hackade chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 24 jämnstora bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt. Gör samma sak med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben