Saffransdoftande fiskgryta med sej, makrill, rödspätta och bläckfisk

Serverar: 6 portioner

Den ljuvliga doften av saffran lockar. I grytan puttrar flera sorters fisk och bläckfisk med vin och annat gott.

Ingredienser

  • 4 tomater
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 gul lök
  • 500 g fast potatis
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • ½ g saffran
  • 200 g sejfilé
  • 200 g makrillfilé
  • 200 g rödspättafilé
  • 200 g bläckfiskringar
  • 1 knippa persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl mandelmjöl
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Skålla, skala, kärna ur och tärna tomaterna. Halvera och kärna ur chilin och hacka den. Hacka löken fint. Skala och tärna potatisen.
    2. Hetta upp olja i en gryta. Lägg i löken och fräs tills den börjar bli genomskinlig. Tillsätt tomater, chili och potatis och fräs under omrörning 2-3 minuter. Häll på fiskbuljong och vin. Blanda väl, hetta upp på svag värme och låt sjuda 10 minuter. Blanda saffran med lite av vätskan i en kopp och rör ner i grytan.
    3. Skölj och tärna fisken i munsstora bitar. Lägg fisk och bläckfisk i grytan. Rör om, hetta upp och sjud sakta 5 minuter tills fisken är färdig.
    4. Ta av bladen på persiljekvistarna och hacka bladen fint. Skala vitlöksklyftorna och stöt dem i en mortel. Tillsätt 2 msk hackad persilja, mandelmjöl och 3 msk vätska från grytan i morteln. Krydda med peppar och stöt till en fin pasta. Rör ner mandelpastan i grytan. Smaka av med salt och peppar.
    5. Värm sex djupa tallrikar och fördela fiskgrytan i dem. Strö över resten av den hackade persiljan och servera.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben