Saffranshjärtan med vanilj

Serverar: 35 portioner

Tid: 1 timme

Detta recept har vi bakat varje jul sen jag var liten. Ett riktigt guldklipp taget ur min mammas kokbok.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 paket jäst för söta degar
  • 2 paket saffran (1g)
  • 1 dl vit eller ljus sirap
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • ca 11 dl mjöl (660 g)
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensla med ägg, och garnera med råsocker
  • Instruktioner

    Smält smöret, tillsätt mjölken. Smula ner jästen i en bunke. När vätskan blivit 37 grader så häll den över jästen, blanda tills den smält, tillsätt då saffran, sirap, salt och ägg. Tillsätt mjölet, lite i taget (spara lite mjöl till utbakning). Arbeta degen tills den är blank och smidig. Degen ska jäsa tills den växt till dubbla storleken, ca 30 minuter. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Knåda degen ordentligt, dela den i två. Varje del ska kavlas 30*35 centimeter. Smeta på fyllningen. Rulla från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär varje rulle i 16-18 bitar och lägg på bakpapperklädd plåt. Hjärtanen ska nu jäsa under bakhandduk i ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på råsocker, låt dem sedan gräddas i mitten av ugnen, 6-8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben