Saffranskaka med russin och apelsin

En trevlig och härligt guldgul kaka med mycket gott i. Den passar lika bra att bjuda på till glöggen som till kaffet.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 pkt (à 0,5 g) saffran
  • 1 sockerbit
  • Rivet skal av 0,5–1 apelsin
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl russin
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Smält matfettet och låt det svalna.
    2. Stöt saffranen i en mortel tillsammans med sockerbiten.
    3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt matfett, saffran, apelsinskal och mjölk.
    4. Blanda russin, mjöl och bakpulver noga. Rör ner blandningen i smeten.
    5. Smörj och bröa en bakform. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 45 min.
    6. Låt kakan svalna i formen ca 5 min, så att den hinner “stanna” något. Stjälp sedan upp den och låt den svalna på galler.
    7. Sikta florsocker över kakan strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben