Saffranskokta toscaäpplen med vaniljzabaione

Serverar: 4 portioner

Lyxigt gula äpplen med en len och god sås. Använd gärna vinteräpplen och låt toscatäcket få ordentligt med färg. Det passar även bra att servera toscaäpplena med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Ingredienser

  • 4 fasta stora äpplen
  • 1 citron
  • 4 dl vatten
  • 3 dl socker
  • ½ g saffran
  • Toscasmet
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 50 g mandelspån
  • Vaniljzabaione
  • ½ vaniljstång
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 1½ dl marsalavin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala äpplena och lägg dem i en skål. Pressa över citronen och täck med vatten. Blanda vatten, socker och saffran i en kastrull. Lyft upp äpplena ur vattnet och lägg ner äpplena i kastrullen. Koka upp och låt äpplena sjuda ca 5 minuter. Dra av från värmen. Lyft upp äpplena med en hålslev och lägg äpplena i en ugnsform.
    3. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och smält på låg värme. Rör om under tiden. Fördela smeten över äpplena och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
    4. Vaniljzabaione: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i en rostfri bunke tillsammans med alla övriga ingredienser och sätt bunken över ett varmt vattenbad. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat.
    5. Servera äpplena ljumma eller kalla tillsammans med vaniljzabaionen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben