Saffranspäron med glassmet och mandelkrokant

Serverar: 4 portioner

Päron med smak av saffran som toppas med len glassmet och knaprig mandelkrokant blir en fräsch avslutning på en middag i denna juletid.

Ingredienser

  • 4 päron
  • 1 citron
  • 6 dl socker
  • 12 dl vatten
  • 2 paket saffran, á ½ g
  • Glassmet
  • 2 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Mandelkrokant
  • 2 dl sötmandel
  • 2 msk flytande honung
  • Instruktioner

    1. Saffranspäron: Pressa citronen och blanda citronsaft med socker och vatten i en hög kastrull. Låt sjuda. Skala under tiden päronen, men spara gärna skaftet. När lagen är varm och allt socker löst sig, tillsätt saffran och lägg i päronen i den sjudande lagen. Låt småputtra i 20-30 minuter, tills päronen känns mjuka. Låt sedan svalna.
    2. Glassmet: Vispa gulor och socker till ett ljusgult skum. Tillsätt vaniljsocker och grädde och vispa smeten halvtjock. Ställ kallt.
    3. Mandelkrokant: Grovhacka och rosta mandlar i en torr stekpanna, se till att de inte bränns! När mandlarna fått fin färg, ringla över honung och rör runt. Ta bort från värmen. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna. Smula sönder krokanten och använd som strössel.
    4. Servera päronen i dessertskålar, ringla eller häll på glassmeten och toppa med mandelkrokantströsslet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben