Saffransplättar med apelsinsås

Serverar: 4 portioner

Knapriga hasselnötter, söt apelsinsås och saffransgula plättar.. Mums! De små pannkakorna och såsen kan göras i förväg och värmas vid servering. För dig som gillar att flambera: Vid servering, stänk lite konjak på de heta plättarna och tänd med en tändsticka. Akta så att du inte bränner dig.

Ingredienser

  • ½ g saffran
  • 1½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • Smör till stekning
  • Apelsinsås
  • 2 apelsiner, skal + 2 dl pressad saft
  • ½-1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk smör
  • ½ dl hasselnötter, torrostade
  • Eventuellt 1 msk konjak
  • Servering
  • Apelsin
  • Vaniljglass
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Värm ½ dl mjölk och rör ut saffranet. Tillsätt resten av mjölken samt grädden och sikta ner mjölet. Knäck i äggen och häll i vaniljsocker och salt. Vispa till en jämn smet.
    2. Apelsinsås: Finriv skalet från den ena apelsinen. Värm försiktigt upp apelsinsaft, socker, vaniljsocker och smör i en kastrull. Dra av från värmen och tillsätt apelsinskal, finhackade hasselnötter och eventuellt konjak.
    3. Hetta upp en liten stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme, men enbart på ena sidan.
    4. Vik ihop plättarna med filéad apelsin emellan. Servera med såsen och vaniljglass. Garnera med citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben