Saffranspudding med mandeltäcke

Serverar: 6 portioner

En annorlunda cheesecake där pajdegen ersatts av rostad mandel. Saffranspuddingen serveras med en aprikos- och jordgubbskompott.

Ingredienser

  • Kompott
  • 200 g torkade aprikoser
  • 1½ dl vatten
  • ¾ dl socker
  • 200 g jordgubbar
  • Saffranscheese
  • ½ paket saffran, 0,25g
  • 1 msk hett vatten
  • Rivet skal av ½ lime
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk vispgrädde
  • ¾ dl socker
  • Till formarna
  • 1 msk smör
  • 50 g skållad och hackad mandel
  • Muffinsformar i plåt, rymmer 1 dl
  • Tillbehör
  • Florsocker
  • 12 chokladsticks med apelsinsmak
  • Resten av limeskalet, rivet
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Ställ en liten långpanna till hälften fylld med vatten mitt i ugnen.
    2. Kompott: Skär aprikoserna i strimlor, lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Sjud dem ca 5 minuter, koktiden beror på hur mjuka de är. Tillsätt sockret och sjud några minuter till. Låt kompotten svalna ordentligt. Skär jordgubbarna i klyftor och blanda dem med aprikoskompotten.
    3. Formarna: Rosta mandeln till formarna i en torr stekpanna, låt den kallna helt. Smörj formarna noga med smöret och "mjöla" dem med mandelhacket.
    4. Saffranscheese: Blanda saffran, vatten, limeskal och vanilj i en kopp. Vispa eller rör kraftigt ihop ägg, färskost, grädde och socker till en slät massa. Tillsätt saffransblandningen och vispa tills allt är blandat. Fördela smeten i formarna. Ställ dem i långpannan med vatten och grädda 35-40 minuter.
    5. Låt formarna svalna innan de stjälps upp. Det går lätt om man först för runt en tunn kniv mellan formens kant och puddingen. Servera tillsammans med kompotten. Garnera med lite limeskal, chokladsticks och lite siktat florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben