Saffransscones med fikonmarmelad

Serverar: 10 portioner

Perfekt både till adventsfrukosten, brunchen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda med smör och den hemputtrande fikonmarmeladen.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • ½ g saffran
  • 1 1/3 dl mjölk
  • 3/4 dl gräddfil
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
  • Fikonmarmelad
  • 8 färska fikon
  • ½ dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl socker
  • Servering
  • Smör
  • Fikonmarmelad
  • Instruktioner

    1. Fikonmarmelad: Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5-10 minuter (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvaras i kylen.
    2. Saffransscones: Sätt ugnen på 190 grader.
    3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
    4. Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
    5. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben