Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt

Serverar: 1 portioner

Ljuvligt vacker och god tårta som imponerar på gästerna. Kakan blir ganska tung och saftig, vilket gör att den håller länge. Gör den gärna någon dag i förväg.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 paket saffran, á ½ g
  • 1 sockerbit
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl finriven morot
  • 2½ dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 2 tsk bakpulver
  • Frosting
  • 200 g naturell färskost
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk pressad citron
  • Sockrade vinbär
  • 50 g röda vinbär
  • 1 äggvita
  • 2 dl socker
  • Garnering
  • 50 g röda vinbär
  • 5 physalis
  • 3 clementiner
  • 3 färska fikon
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt svalna. Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, saffran, riven morot och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
    3. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen. Bred frostingen fluffigt på kakan.
    4. Pensla vinbären med äggvita och rulla dem i socker. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt stelna något. Skala och halvera clementiner, physalis och fikon.
    5. Garnera kakan med frukt, vinbär och sockrade vinbär. Pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben