Rödbetskaka med citronfrosting

Serverar: 10-12 portioner

Saftig kaka med en härlig frosting, påminner om morotskaka.

Ingredienser

  • 2 stora rödbetor
  • 1.75 dl rapsolja
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 1½ dl råsocker
  • 2 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ msk kanel
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • Frosting
  • 1 vaniljstång
  • 200 g naturell färskost
  • 100 g rumstempererat smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv rödbetorna (4 dl rårivna), det går lättast i en matberedare. Krama ur dem lätt.
    2. Vispa oljan med muscovado- och råsocker någon minut i en bunke. Vispa i äggen, ett i taget.
    3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna.
    4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord och bröad form, ca 20x30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 min. Prova med en sticka och försök att ta kakan när den precis har stannat, då blir den som saftigast. Låt kallna helt.
    5. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och resten av ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa väl till en fluffig smet. Bred den på kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben