Saffranstosca med apelsin

Serverar: 14 portioner

Lyxig mjuk kaka med saffran i sällskap med apelsin och knäckig mandeltosca. Låt den gärna stå över natten så smakerna får blomma ut ordentligt.

Ingredienser

  • 150 g mjukt smör
  • 2½ dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl valfri grädde
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • Tosca
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk valfri grädde
  • 50 g mandelspån
  • Instruktioner

    1. Ugnsvärme 175 grader
    2. Rör smör,socker och saffran krämigt. Tillsätt äggen, ett i sänder.
    3. Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål. Sikta ner det i äggsmeten. Rör i grädde och apelsinskal.
    4. Häll smeten i en smord, bröad rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, eller stjärnform som rymmer 1½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Tag ut kakan.
    5. Tosca: Blanda ingredienserna till toscan i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning. Bred smeten på kakan. Ställ tillbaka kakan i ugnen på mitt falsen. Grädda ytterligare 15 minuter.
    6. Skär loss kakan med en kniv längs kanten på formen innan du stjälper upp den.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben