Saftig äppelkaka med kanel och lingon

Serverar: 10 portioner

Supergod kaka med den klassiska smaken äpple och kanel. Enligt utsago ska man även kunna använda en dl lingonsylt istället för färska och det ska bli väldigt gott det med, men det har jag inte inte provat än. Låt gärna kakan stå en dag innan den avnjutes, då blir den som bäst!

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 stora äpplen ca 300 g
  • 1 1/2 dl lingon, färska eller frysta
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen. Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben