Saftig äppelkaka med kanel och lingon i liten långpanna
Serverar: 10 portioner
Dubbelsats till vanlig långpanna.
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen ca 300 g
1 1/2 dl lingon, färska eller frysta
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund.
Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar.
Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen.
Bre ut smeten i en väl smord och bröad liten långpanna/lasagneform. Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra till mjölkfritt: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och använd mjölkfritt ströbröd eller riven kokos till formen