Saftig sockerkaka med citron och ingefära

Serverar: 10-12 portioner

Saftig sockerkaka som får en fräsch smak av citron och ingefära.

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • Skalet av 1 citron
  • 1 ½ dl nypressad citronjuice
  • Citronlag
  • ½ dl citronsaft
  • 2 dl florsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen och sockret luftigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret i en annan bunke. Tillsätt smör, riven ingefära, citronskal- och juice i äggvispet och vispa ihop. Vänd ner mjölblandningen till en slät smet.
    3. Fyll formen med smeten och grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Testa med en sticka att den är torr innan du tar ut den. Låt kakan stå i ca 10 minuter innan du stjälper upp den.
    4. Ta en tandpetare eller en sticka och gör små hål i kakan.Du kan köra runt lite med stickan i en cirkel så att citronlagen verkligen kommer ner i hålen.
    5. Vispa ihop citronsaft och florsocker och häll det försiktigt över hela kakan, se till att det även rinner ner i de hål du gjort. Låt gärna kakan stå i kylen i ett par timmar så att den hinner sätta sig ordentligt.
    6. Pudra på florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben