Sallad med torskrygg, löjrom, syltat äpple och rågkrutonger

Serverar: 6 portioner

En lyxig, festlig och läcker sallad att bjuda gästerna på. Ugnsbaka fisken dagen före. Då hinner fiskbiten sätta sig och det är lätt att plocka isär de fina lamellerna.

Ingredienser

  • 400 g torskrygg i bit
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 50 g löjrom
  • Äpplen
  • 2 msk ättikssprit
  • 4 msk socker
  • 2 röda äpplen
  • 8 msk vatten
  • Krutonger
  • 2 skivor rågbröd
  • 2 msk smör
  • Citronett
  • 1½ msk pressad citron
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 krm salt
  • Garnering
  • 100 g máchesallad
  • 50 g vattenkrasse
  • Gräslöksstrån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader.
    2. Lägg torskbiten i en ugnssäker form. Skeda över oljan och krydda med salt. Täck formen med aluminiumfolie. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen till 54 grader innertemperatur. Beräkna ca 30 minuter. Låt kallna.
    3. Blanda ättika, socker och vatten och koka upp. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftor och -skal i lagen. Låt kallna.
    4. Riv isär brödskivorna i mindre bitar. Stek dem i smöret så att de blir knapriga. Låt rinna av på ett hushållspapper.
    5. Blanda citronsaft och olja. Krydda med salt och peppar.
    6. Lägg bitar av torsken tillsammans med klickar av löjrom, äppelklyftor, krutonger, sallad, krasse och gräslök på tallrikar. Droppa citronett över rätten och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben