Denna saltgurka är väldigt god..mina föräldrar har gjort den i många år och jag har alltid längtat efter att äta den, receptet kommer från min farmor..så nu är det min tur att göra denna underbara saltgurka
Ingredienser
3 kg västeråsgurkor
Lagen
2-3 gula lökar som skivas grovt
5 cm pepparrot som delas i mindre bitar
2 hg grovsalt
1 tsk salpeter
1 tsk alun
7½ dl inläggningsättika 12%
2½ l vatten
8 körsbärsblad
16 svartvinbärsblad
Instruktioner
- Rengör gurkorna och lägg dem i en väl rengjord kruka eller spann (Atamon är bra att rengöra med)
- Koka nu upp ALLA ingredienser till lagen (inklusive blad) OBS UTOM ättikan och låt svalna.
- När lagen har kallnat så häller man lagblandningen över gurkorna och ställer undan krukan eller spannen på ett svalt ställe.
- Nu ska gurkorna stå och gotta sig i en vecka .så när en vecka har gått så silar man lagen och man slänger löken och bladen, men sparar pepparroten.
- Lägg över gurkorna i väl rengjorda burkar och lägg i även den sparade pepparroten
- Häll den silade lagen i en kastrull, och nu är det dags för ättikan att vara med, koka upp lagen på nytt och häll den över gurkorna i burkarna och förslut
- Färdig efter en vecka
Liknande recept
Kommentarer (0)