Saltgurka

Denna saltgurka är väldigt god..mina föräldrar har gjort den i många år och jag har alltid längtat efter att äta den, receptet kommer från min farmor..så nu är det min tur att göra denna underbara saltgurka

Ingredienser

  • 3 kg västeråsgurkor
  • Lagen
  • 2-3 gula lökar som skivas grovt
  • 5 cm pepparrot som delas i mindre bitar
  • 2 hg grovsalt
  • 1 tsk salpeter
  • 1 tsk alun
  • 7½ dl inläggningsättika 12%
  • 2½ l vatten
  • 8 körsbärsblad
  • 16 svartvinbärsblad
  • Instruktioner

    1. Rengör gurkorna och lägg dem i en väl rengjord kruka eller spann (Atamon är bra att rengöra med)
    2. Koka nu upp ALLA ingredienser till lagen (inklusive blad) OBS UTOM ättikan och låt svalna.
    3. När lagen har kallnat så häller man lagblandningen över gurkorna och ställer undan krukan eller spannen på ett svalt ställe.
    4. Nu ska gurkorna stå och gotta sig i en vecka .så när en vecka har gått så silar man lagen och man slänger löken och bladen, men sparar pepparroten.
    5. Lägg över gurkorna i väl rengjorda burkar och lägg i även den sparade pepparroten
    6. Häll den silade lagen i en kastrull, och nu är det dags för ättikan att vara med, koka upp lagen på nytt och häll den över gurkorna i burkarna och förslut
    7. Färdig efter en vecka

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben