Sås - Béarnaise

Serverar: 5 portioner

Tid: 25 minuter

En klassisk smörsås som ofta används som grund för andra såser

Ingredienser

  • 1 tsk hackad dragon
  • 1/2 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 4 msk vinäger
  • 5 msk vatten
  • 5 äggulor
  • 400g skirat smör (smält och avskilt från salt)
  • 2 msk vatten
  • 1 1/2 tsk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • ev 2-3 stänk tabasco
  • Instruktioner

    Koka ned vatten, vinäger, dragon, krossad vitpeppar till hälften i en kastrull. Lägg i äggulorna. Vispa utmed kastrullens hela botten på svag värme eller i vattenbad. Vispa tills allt blir vitt, tjockt och pösigt. Ställ kastrullen på en fuktig duk och vispa i smöret, som skall vara ca 40 grader varmt. Vispa hela tiden och börja med smöret droppvis för att öka efter hand och se till att smöret vispas in ordentligt. (använd bara det rena smöret inte bottensatsen) Smaksätt med salt och citronsaft samt ev. Tabasco. Sila såsen i silduk Håll såsen varm inlindad i en handuk eller dy. till den skall serveras. Såsen går inte att hetta upp på platta eller i vattenbad då skär den sig.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben